Orgoványi Vízinövények

Kerti tavunk kis lakói

Sokan vannak akik már eleve azért építik tavukat, hogy plusz életteret biztosítsanak a kertjükbe tévedő állatoknak. Higgyétek el megéri a befektetést.
Amint elkészül a tó tapasztalni fogjátok hogy az állatok egymás után jelennek meg nálatok.
A vízzel ugyanis egy külön ökoszisztémát teremtetek melynek megvan a sajátos körforgása, elkezdve a csak mikroszkóppal látható sokszínű világtól a tóhoz inni járó madarakig.

A tóparton ülve elnézegethetitek a vízen járó bogarakat pl.molnárka, megfigyelhetitek amint a szitakötő kibújik lárvájából.
Otthont adhattok békáknak, gőtéknek, szalamandráknak.
 
Apropó béka kontra nem béka. Munkánk során tapasztaltuk, hogy a béka kérdés egy kerti tónál sarkalatos pont. Valaki szereti hallgatni a kuruttyolásukat, valakit meg az őrületbe kergetnek vele, hát ízlések és pofonok.
Ezzel persze még nem oldódott meg a probléma, mert már ahogy lenni szokott ebben a tökéletlen világban, annak általában elkerülik a tavát aki szeretne békát, annál aki meg nem szeretné hemzsegnek a hívatlan vendégek.
Jó hír viszont, hogy mindkettőre van megoldás, ez ne szegje kedvetek.
Aki békára vágyik ajánlott ebihalként a vízbe tenni, így nagy valószínűséggel békaként is a tavunkba fog maradni.
Aki viszont nem szeretné tavaszi évődésüket hallgatni telepítsen tavába pisztráng sügért.


A vízbe telepíthető színes, díszes halakról se feledkezzünk meg. Kevés olyan tóval találkoztam amibe egy idő után nem kerültek halak, még akkor is ha nem kifejezetten erre a célra épült.

Szuper élmény az is mikor nyári melegben megjelennek a madarak megfürdeni, felfrissülni a tavunkban.
Kerti tavunk kiváló hely arra, hogy megfigyeljük a természetet, kicsit megálljunk, lassítsunk, odafigyeljünk a minket körülvevő világra. Egy tó a kertben fantasztikus élmény mint gyermeknek, mint felnőttnek nem utolsó sorban pedig azoknak az állatoknak akiknek új otthonául szolgál.


Developed by AyacLab Web Development